Verleg je grenzen!

De achttiende editie van de Vrieling Hardenberg City Run staat zaterdag 18 mei 2024 op het programma. Wat begon als een initiatief vanuit de gemeente Hardenberg, groeide uit tot één van de grootste hardloopwedstrijden van de regio en de grootste Kids-run van Nederland. Medeorganisator Egbert Meilink vertelt hoe het allemaal is begonnen.

Het idee voor de City Run is ontstaan in 2004. “Er bestond een vraag vanuit de gemeente om iets te organiseren waarbij alle nieuwe ontwikkelingen in Hardenberg aan bod zouden komen en te zien zouden zijn”. Mede dankzij Luuk Espeldoorn, één van de snelst rennende ambtenaren van Nederland, ontstond zo het idee voor het organiseren van een City Run. “Het was de bedoeling dat de loop dwars door het centrum zou gaan om de stadskern te promoten”, aldus Egbert.

Kinderen

Bij de eerste edities werd gestart voor kledingwinkel “Vögele” in de Voorstraat. “Er kwamen toen al heel veel kinderen op de wedstrijd af. Zo’n loop dwars door het centrum was nieuw in Hardenberg. Alle scholen werden door de organisatie afzonderlijk benaderd”. Volgens Egbert is dat misschien wel het geheim van de City Run. “Als één van de weinige wedstrijden slagen we er jaarlijks in om meer dan duizend kinderen aan de start te krijgen. Dat is dan bijna de helft van het totaal aantal deelnemers. Het zijn dan ook met name de kinderen die de City Run groot hebben gemaakt”.

Succes

Niet alleen de Kidsrun trekt jaarlijks veel deelnemers. Ook de 5 km heeft een grote groei meegemaakt. De Ultieme Uitdaging, een hardloopclinic die jaarlijks door atletiekvereniging Spurt ‘88 wordt georganiseerd, heeft daar in grote mate aan bijgedragen. “Ook voor de Vechtdal Halve marathon organiseert Spurt ’88 nu een clinic. Hardenberg komt dankzij deze initiatieven echt in beweging”.

Hardenberg in beweging

Het succes voor de organisatie zit 'm vooral in het feit dat steeds meer mensen serieus voor de Hardenberg City Run gaan trainen. Om voor het eerst mee te doen, om hun persoonlijke prestatie op een afstand te verbeteren of om voor een lange afstand te gaan. Initiatieven als de Ultieme Uitdaging, IRun2beFit en de Saxenburg Zorgloop; allemaal met het doel om samen te trainen voor het uitlopen van de City Run. De Kidsrun wordt gesponsord door De Haere. Ook Gewoon Gezond Hardenberg, een initiatief van de gemeente Hardenberg om jongeren bewuster te maken van de voordelen van een gezondere levensstijl, steunt de Vrieling Hardenberg City Run.

Feel the Vrieling Hardenberg City Run

De organisatie van de Vrieling Hardenberg City Run organiseerde in 2018 en 2019 gezellige trainingslopen onder de naam Feel the Vrieling Hardenberg City Run. Laagdrempelige traininslopen, waarbij gezelligheid voorop staat maar waarbij iedereen gestimuleerd wordt om, door maandelijks mee te lopen, beter voorbereid aan de start van de City Run te staan. Dit jaar zijn deze testlopen niet georganiseerd. 

Blijf helemaal op de hoogte

17e editie: 20 mei 2023

Cityrun 2022 Homerun

Testlopen 2020

Hi5Club opent inschrijving